- 17/01/2024
Ianuarie este o lună grea, care vine după sclipiciul și cheltuielile extreme ale lui decembrie. Poate de aceea vedem revărsând-se pe Internet valuri de ură generate de motive inventate, pe străzi au început proteste pe care nimeni nu le-a văzut venind, iar oamenii din jur sunt mai ursuzi și abrupți în reacții.
Am stat așadar și m-am gândit ce îi mână pe cei agresivi în lupte care n-au o justificare logică? De ce aleg oamenii să fie răi, când ar putea să aleagă să fie buni? Sau măcar să-și vadă de treaba lor, asta în caz că au una…
Și am găsit niște posibile răspunsuri:
În primul rând oamenii sunt răi pentru că vor și pot. Este atât de simplu, și atât timp cât le permitem, vor continua să fie toxici, agresivi, agasanți.
Apoi sunt răi pentru că sunt nevindecați. Traumele prin care trecem și pe care nu le depășim sau procesăm într-un mod sănătos, ne modelează comportamentul și uneori chiar caracterul. Multe dintre interacțiunile nefericite cu cei din jur sunt, de fapt, o succesiune de reacții declanșatoare și răspunsuri la acestea.
Răutatea își are deseori sursa în interesele pe care le avem. Mizele fiecăruia dintre noi, obiectivele pe care ni le propunem ne pot determina să-i privim pe cei din jur ca inamici sau coechipieri. Și cu cât sunt mai mici perspectivele, iar educația este mai precară, cu atât crește capacitatea individului de a crea rău.
Așadar, nu în ultimul rând, prostia vine la pachet cu răutatea. Incapacitatea de a înțelege niște mecanisme, neputința de a găsi căi alternative de a gândi sau a acționa, blocajele mentale în șabloane stupide și imposibil de extrapolat, generează comportamente agresive și nevoia manifestă de a răni pe alții care par mai deștepți, mai norocoși, mai puternici mental.
Nu vom opri noi răutatea lumii. Dar ajută să conștientizăm propriile noastre comportamente și, mai ales, ce anume le scoate la iveală. Exceptând imbecilitatea cronică, toate celelalte au vindecare.