În timp ce canalele noastre de știri caută obsesiv victime pentru un cutremur petrecut aseară în vestul țării și nu găsește, presa de peste Ocean are întotdeauna inspirație cât pentru tot mapamondul.
Zilele acestea sub lupa ziarelor stă actrița Drew Barrymore care a declarat răspicat că în timp ce mulți dintre apropiați au trecut prin evenimentul traumatic al morții părinților, ea nu are acest noroc, fiind nevoită să își suporte în continuare mama.
Într-o lume tot mai obsedată de corectitudine, egalitate și non-violență, o astfel de declarație a picat ca o sinucidere în direct a carierei. Actrița este încă în activitate, fiind declarată recent de revista Time una dintre 100 cele mai influente persoane din 2023. Deci orice controversă o poate trimite direct în istorie.
Dar Drew nu este nici rea, nici absurdă, ci dureros de sinceră și deschisă în ceea ce privește propriile traume. Copilul minune, care și-a început cariera la 11 luni, a avut o copilărie plină de situații halucinante, abuzive. La 12 ani experimentase deja consumul de substanțe interzise, fapt care a trimis-o direct într-o clinică de dezintoxicare.
Cu un tată alcoolic și o mamă co-dependentă, actrița fără copilărie se luptă ca adult cu demonii care au crescut odată cu ea. Și are dreptate, oricât de crud ar părea, cu privire la traumele sale: este imposibil să te vindeci atunci când cei care te-au chinuit distrugându-ți cei mai frumoși ani nu sunt dispuși să facă, și ei, pasul spre vindecare.
Ca părinți greșim mai mult sau mai puțin decât conștientizăm că o facem. Dar când copiii așteptă moartea celor care le-au dat viață pentru a se putea desprinde total de coșmarul trăit acasă, este clar că vorbim despre abuz parental de cel mai înalt nivel.
Nu uitați, așadar, că ai noștri nu vor fi traumatizați pentru că nu le-am luat haine la modă sau cel mai nou model de telefon. Ci dacă i-am expune de la vârste prea mici la comportamente și situații aberante. Dacă nu le apărăm inocența, nu le înțelegem neputințele, nu le respectăm emoțiile și limitele. Dacă ne dovedim incapabili să le creăm un mediu echilibrat în care să se simtă în siguranță.
Drew Barrymore este o femeie de succes. Cu siguranță mama ei simte că a făcut bine împingând-o de mică într-o industrie copleșitor de mare. Dar dacă ne uităm la prețul pe care a obligat-o să-l plătească, reușita nu mai pare așa dezirabilă.
Sunt convinsă că uneori copiii noștri sunt suficient de frustrați cât să spună, nervoși, diverse lucruri grele despre noi, părinții. Dar dacă atunci când sunt în echilibru ei simt pericolul ca noi să le stricăm balansul, declarând analitic și rațional că ne-ar sta mai bine morți, e clar că am creat răul suprem. Și că avem nevoie de vindecare, altfel nu avem cum primi nici iertare.