Cum să pari inteligent?

Am observat de-a lungul timpului că numeroase persoane se bazează pe chestii superficiale atunci când analizează inteligența semenilor. Unii sunt astfel supraevaluați, alții, din contră, au mari dificultăți în a trece testul. Și cum ambele extreme sunt neproductive, poate că ajută să aflăm ce ne influențează percepția.

Care sunt așadar falșii indicatori de inteligență?

Ochelarii. Cumva oamenii asociază purtarea lor cu cititul excesiv, deci cu preocupările intelectuale. Totuși trebuie să știți că miopia, de exemplu, este ereditară, existând astfel și posibilitatea unor purtători de ochelari care nu și-au tocit prea mult retina cu învățatul.

Banalitatea fizică. Pare ciudat, dar cu cât ești mai insignifiant ca aspect, cu atât lumea tinde să-ți acorde măcar prezumția inteligenței. Cu cât arăți mai bine, cu atât cei din jur au tentatia ca la prima vedere să creadă că este puțin probabil să deții un cumul de calități, așa că le taie pe cele care nu se bagă de seamă cu ochiul liber.

Un nume (+prenume) cu rezonanță. Mi-e cumva să dau exemple, dar am observat că numele neaoșe, simple, nu dau bine. Un “ph” în loc de f sau niște inițiale exotice fac să sporească încrederea semenilor în coeficientul de inteligență asociat persoanei în cauză.

Încrederea în sine, tupeul chiar. Oamenii încrezători, care nu au îndoieli în ceea ce-i privește sunt în percepția omului de rând și deștepți. De aceea în societățile imature și lipsite de repere ale meritocrației, aleșii prin proces electoral sunt întotdeauna cei cu gura mare și pumnul bătând spasmodic în piept.

Hainele cu aspect “business”. Este motivul pentru care cu greu diferențiezi un țepar de un vânzător autentic: adesea ambii se îmbracă la fel.

În realitate inteligența are multiple componente, greu de identificat doar cu ochii: abilități de comunicare sporite (oamenii deștepți știu să puncteze esențialul într-un mesaj), capacitatea de a rezolva rapid sau inedit probleme, de a manipula informația cu o eficiență maximă sau de a face conexiuni neașteptate între concepte sau informații.

Dar într-o lume nebună, agitată și incapabilă de analize sau profunzimi, ferice de cei care știu a părea.

Semnat: Valenthina Neacshu Papalungonimonaturilovicios Nonplictisurendum