Cum să impresionezi șeful, intervievatorul, sufletul pereche sau gașca de prieteni?

Sper că sunteți de acord cu mine: există acum o adevărată industrie creată în slujba impresionării altora. Consiliere în carieră, dezvoltare și îngrijire personală, medicina estetică, modă, luxury, toate acestea generând nu doar impresii, ci mai ales sume impresionante de bani.

Și toate pornesc de la ideea că viața este un concurs de frumusețe, iar persoana care sare cel mai mult în ochi este cea câștigătoare.

Nu prea știu cum e în altele, dar în recrutare și selecție nu prea merge să lucrezi după script: îți compui un CV atrăgător, te prezinți la interviul de selecție îmbrăcat elegant (și parfumat), răspunzi la întrebări ca la carte, pui la rândul tău întrebări cu sens și apoi urmează o strângere de mână ca în pozele formale de pe site-urile de prezentare.

Pentru că tot efortul de a impresiona devine evident. Iar un intervievator bun vrea să vadă ceea ce este autentic, real, nu artificiile de pregătire. Și cu cât îți dorești mai mult să impresionezi, cu atât ești mai departe de personalitatea și caracterul tău.

Nu interesează pe nimeni candidatul perfect. Ci omul potrivit unui loc potrivit. Asta nu înseamnă că nu trebuie să depui puțin efort, dar scopul final ar trebui să fie acela de a vedea câtă compatibilitate există cu mediul de lucru și exigențele profesionale ale postului, nu cât de bine ai dat la interviu.

Problema cu impresionatul nu este doar aceea că te îndepărtează de tine. Dar oamenii care caută să fie impresionați în contexte banale ale vieții, sunt cei de care at trebui să te cam ferești.

Standardele imposibile, inumane, sunt semn clar de toxicitate. Toți oamenii și toate organizațiile au bune și bube, este naiv să credem că arătând doar partea luminoasă, cea întunecată va sta perpetuu latentă.

Dar să lăsăm blabla-urile de resurse umane.  Extrapolând la relații amoroase, lucrurile stau la fel. Cu cât încercăm să impresionăm mai mult, cu atât mai crudă se va arăta realitatea după ce ne trec impresiile.

Evident că într-o lume obsedată de aparență, nu poți să joci altfel decât majoritatea. E important să pari, dar mai important este să fii. Oamenii cu mentalități și personalități sănătoase nu se lasă ușor impresionați. Caută dincolo de aparențe, testează, au răbdare și decid înțelept.

Și cu astfel de oameni vrei, de fapt, să bați palma.