Cum faci poze – varianta 40+

Vine şi vârsta la care trebuie să faci alegeri dificile pentru a te trage în poză cumsecade, arătându-ţi vârsta cu o marja de eroare de maxim 5 ani şi rămânând totusi recognoscibilă pentru grupul social căruia aparţii.

Carevasăzică:

Mai întâi alegi zilele şi orele menite sesiunilor foto. Trebuie să fi dormit nici bine, nici rău, să fi trecut cel puţin 4 ore de la trezire, să nu fie nici cald, nici frig şi să ai o dispoziţie nici prea temperamentală, nici prea catatonică, întrucât extremele dăunează grav fotogeniei.

În ciuda somnului nici prea prea, nici foarte foarte, va trebui să faci o altă alegere: să-ţi arăţi cearcănele şi ochii umflaţi sau ridurile şi laba gâştei? Dacă alegi prima variantă, se purcede la a arăta o moacă bolundă, o privire fixă, fără grimasă. Garantat se văd urmele pufoase cafenii, dar nici o liniuţă. În cea de-a doua, se trage un rânjet cu toată faţa, mai dihai ca în filmele de groază, care garantat va ascunde dunga umflată şi colorată de sub ochi, dar va arăta în toată minunăţia ei harta hidrografică a feţei.

Apoi, va trebui să alegi între guşă şi ridurile din mijlocul frunţii. Pentru guşă, apăsaţi bărbia în piept! Lumina va veni între sprâncene, iar ridurile vor dipărea. Rămâne însă acordeonul din dreptul gâtului. În celălalt caz, se ridică bărbia cât mai sus. Guşa se face nevăzută, dar cele doua linii paralele care se sprijină pe nas vor fi imortalizate într-o superbă splendoare.

Nu în ultimul rând, în cazul unui portret care cuprinde şi picioarele, trebuie ales între burtă şi zâmbet. Dacă alegem să părem mai suple, se trage burta după posibilităţi, câştigând însă fie aspect de victimă speriată a unui psihopat, fie de pacient care aşteapta ambulanţa după ce şi-a obstrucţionat căile respiratorii cu un obiect dur. În cazul în care ne dorim o poză plina de optimism se purcede la a zâmbi. Ne va costa apoi o depresie, când vom privi în fotografie colacul care ni se sprijină în talie.

Dacă se nimereşte un moment dificil pentru sacrificii, putem încerca o fotografie într-un plan foarte îndepărtat. Se vor vedea astfel frumuseţile peisajului sau încăperii si orice alte detalii în afara celor cu care ne binecuvântează natura începând cu cel de-al patrulea deceniu de viaţă.

Pentru doamnele din Clubul 40+ care mi-au descoperit mai târziu sfaturile aproape inutile, iată-le şi pe cele privitoare la duşul zilnic.