Cu ochii la paiele profesorilor

O învățătoare din județul Călărași a fost agresată de două mame chiar în fața elevilor. Una dintre ele era supărată din cauza calificativului “insuficient” primit de copilul ei, care sigur avea altminteri stofă de olimpic. Au învinețit-o bine și i-au smuls părul din cap pentru asta.

Nu este un caz singular. Și deși nu se lasă întotdeauna cu echimoze, abuzurile părinților asupra cadrelor didactice sunt din ce în ce mai numeroase. Și e urât!

Că și profesorii greșesc uneori, asta este clar. Dar cumva părinții zilelor noastre au luat-o razna.

În primul rând avem goana după note, justificată cumva de faptul că media generală încă mai contează la examenele importante.

Dar ca părinte trebuie să înțelegi că sistemul este oricum aberant. Un 10 la o școală bună se ia mult mai greu cu un 10 la o școală mai puțin bună. Asta pentru că evaluările nu sunt standardizate și fiecare profesor notează ce și cum îi trăznește.

Pe de altă parte, nu neapărat nota la clasă este scopul final. Lucrurile se echilibrează oricum atunci când elevii sunt priviți cu aceeași lupă la examenele de evaluare. Ceea ce contează este să ai un copil care a trecut cu folos prin școală.

În al doilea rând avem un soi de orbul găinii când vine vorba de odraslele noastre. Ne vedem copiii perfecți, fără de cusur. Ori educația este și despre a găsi puncte slabe, lipsuri, zone de îmbunătățit.

Dacă nu acceptăm asta, notele vor fi poate mari, pentru că în sistemul actual este simplu să pari a ști. Dar invariabil va veni momentul în care golurile mascate întru binele mediei generale din școală se vor căsca superb în văzul carierei.

În al treilea rând nu înțelegem lucruri simple privitoare la sistemul de învățământ public. Este subfinanțat cronic și perpetuu, resursele umane fug mâncând pământul, a strâmba doar din nas și a arăta cu degetul nu ajută la nimic.

Votați responsabil (inclusiv la locale), cereți explicații mai sus, dați bani atunci când vi se cer, pentru că doar școlile cu bugete proprii pot avea programe interesante de studiu! Și abia apoi întoarceți-vă la profesori!

Și nu în ultimul rând suntem o generație de părinți incredibil de prost-crescută. Ni se pare că avem dreptul legal să jignim (plătim impozite!), să tragem pe alții la răspundere deși noi ratăm niște lucruri privitoare la educația copiilor (impozite, da?), să judecăm public pe cei de la care avem pretenția să ne menajeze orgoliile parentale (să nu uităm că noi plătim impozite!). Nu zice nimeni că nu putem solicita explicații sau că nu ne putem supăra. Dar deja se trece prea des acea limită a decenței pe care o datorăm tuturor, nu doar cadrelor didactice.

Acestea fiind zise mă aștept ca acest trend să continue. Pentru că e mult mai simplu să dai vina doar pe cei din școli pentru că votăm analfabeți care alocă educației doar cepe degerate și discursuri sforăitoare și pentru că vedem în copiii noștri doar rezultate școlare și potențiale diplome de pus în ramă. Alții sunt întotdeauna de vină!