Copilul din noi

Drumul spre parc trece pe lângă un chioşc de ziare. Şi pentru că ziarele s-au cam rărit, ghereta este plină cu jucării de plastic, din acelea chinezeşti, ieftine, prost finisate şi ambalate.

Am cedat o dată rugăminţii de a lua o puşcă. A doua oară am aplanat un potenţial conflict cu un pistol. Mi s-a parut o afacere să dau 9 lei contra unui drum liniştit acasă. Dar aşa cum îi stă bine copilului, instistă acum prin metoda clasică “dat cu fundul de pământ” să-şi completeze colecţia. Lucru pe care nu intenţionez să-l încurajez, oricâtă linişte m-ar costa.

De dimineaţă s-a repetat scenariul. Ne-am întors mintenaş acasă întru calmarea spiritelor. Şi ne-am întâlnit la lift cu vecinul nostru. Supărat, copilul urcă în lift fără să salute şi să socializeze, aşa cum face cu toti colocatarii şi pensionarii de pe o rază de 5 km pătraţi.

– Ce mai faci? este întrebat.

Şi se dezlănţuie seria de bombăneli:

– Eu am vrut pistol. Ce mare lucru un pistol? Şi mama nu m-a lăsat să-mi iau! Eu am vrut pistolul ăla cu verde.

În ciuda debitului verbal, pe care doar o personă cu experienţă îl poate decoda, vecinul i-a înţeles supărarea. Atât au fost de explicite corpul, ochii, tonul, accentul pe substantivul comun “pistol”.

Şi am avut o revelaţie. Am văzut acelaşi scenariu de numărate ori, dar cu personaje principale oameni mari. Unii chiar foarte mari. Scene caragieleşti de-a dreptul, tocmai pentru că te aştepţi ca cei care au crescut să-şi ţină strâns frâul frustrărilor. Dar comune, obişnuite, normale, banale.

De multe ori atunci când combatem cu cineva, fie că-i coleg, prieten, partener de viaţă sau participant la călătoria noastră cu autobuzul 368, disputa devine realmente copilărească. Şi reuşeste să o scoată la capăt doar cel care iese din personaj şi redevine adult.

Acelasi lucru se întâmplă atunci când contextul nu este unul războinic. Îţi ies uneori în cale persoane trecute cu mult de vârsta inocenţei care sunt puse pe bombănit asemeni copilului care nu a primit un pistol. Lui i-a trecut repede, din pacate adulţii croşetează mai mult pe tema belelelor care îi apasă. Şi ies din ele doar dacă au puterea să redevină oameni mari.