Copiii vor fi în regulă

Este evident pentru toată lumea – părinți, profesori, simpli observatori – că prezenta situație sanitară îi afectează pe copiii de toate vârstele mai mult poate decât pe noi, adulții.

Viața lor a fost dată peste cap. Nu doar școala și holurile ei lipsesc din peisaj, ci și restul activităților pe care le aveau: sport, ieșit în parc, tabere, pur și simplu pierdutul vremii cu prietenii. Totul le-a devenit fie inaccesibil, fie generator de anxietate.

Mulți strigă că ar trebui să se întoarcă la clase. Dar este evident că blamatul online, dincolo de limitările sale, a venit și cu o scădere a numărului de infectări. Este clar că până când nu se găsesc soluții medicale viabile, a merge la școală zilnic aduce exact riscurile de care ne temem zilele acestea.

Ce putem face?

În primul rând să avem grijă de noi, adulții. Copiii, mai ales cei mici, sunt adevărați bureți de emoții, absorb tot ce este în jurul lor. Când părinții nu sunt bine, nici ei nu sunt!

Apoi să-i vedem, ascultăm, înțelege. Cuprinși de propriile noastre griji și frici și văzându-i zilnic, funcționând, prin jurul nostru, nu ne vine să vedem mai departe de faptul că au/ nu au simptome îngrijorătoare. Dar întotdeauna există o liniște revelatoare înaintea furtunii.

Și nu în ultimul rând, deși vremurile sunt așa cum sunt, să le încurajăm pasiunile, zonele de interes. Se pot plimba încă, întâlni în aer liber cu prietenii acolo unde nu sunt aglomerări umane, se pot antrena, juca, socializa. Evident că există limitări date de riscuri și de reglementări legale, dar omul este o ființă socială, nu poate fi bine fără validarea și suportul grupului.

Evident, în cazul în care observăm nervozitate accentuată, reacții care ni se par anapoda sau o lipsă evidentă de chef de viață, un specialist poate fi de mare ajutor.

Starea actuală stă cam așa: cu ceva mai multă depresie, somatizare și dificultăți de somn.

Dar copiii vor fi în regulă. Se vor adapta, se vor întoarce la obiceiuri vechi (și bune), vor învăța sau nu din vremurile astea. Și acesta este mesajul cu care ar trebui să-i bombardăm!