Copiii din ziua de azi

Unii cred despre copiii noștri că sunt cyborgi. Niște creaturi născute cu tableta într-o mână și un controller de consolă în alta.

Nu sunt departe de adevăr 🙂 Generațiile actuale vin pe lume nativi digital. Intră în lumea virtuală precoce, au idoli de pe YouTube și TikTok. Se îmbracă în “mărciuri” ale vloggerilor și visează să câștige ca și ei din maimuțăreală online.

Dar este lumea în care trăiesc și dacă stau prea departe de toate acestea riscă să devină inadaptați.

Totuși, copiii noștri sunt, în sine, așa cum au fost și copiii părinților noștri. Au multă energie care se cere consumată și preocupări specifice vârstei lor, se joacă, aleargă, socializează.

Preferă oricând materiale naturale jucăriilor sofisticate. Își fac puști din lemne, baze prin copaci sau șanțuri, proiectile din pietre. Se dau cu bicicleta, bat mingea, povestesc câte în Lună și în stele. Colecționează bețe, cartonașe, bucăți nereciclabile. Își asumă roluri, sunt când polițiști, când vânzători, când afaceriști.

Evident, fac toate astea în parcuri sau în curți. Dacă sunt captivi în apartamente înguste și plimbați mai puțin decât câinii pensionarilor, devin sedentari și atașați doar de gadgeturi.

Dacă vedeți așadar copiii supraponderali, incapabili de efort fizic minim, plictisiți, ronțăind în fața unei tablete, să știți că nu așa sunt copiii din ziua de azi. Așa sunt părinții și alegerile lor. Așa este societatea noastră, care construiește blocuri obsesiv uitând că mai avem nevoie și de iarbă. Așa este școala românească, cea care îi ține obsesiv pe scaun la teme și proiecte.

Copiii din ziua de azi sunt curioși, activi, cruzi, puși întotdeauna pe joacă. Așa cum sunt toți puii din lume. Vor prefera întotdeauna să se ascundă cu prietenii afară, decât să stea în canapeaua din casă. Dar într-o lume tot mai nebună după performanțe școlare și profit, le rămâne uneori doar timp și spațiu virtual.

(În pozele care ilustrează textul de azi se află o mică parte a colecției de bețe și pietre strânse de copilul mic. De la cel mare avem mii de cartonașe cu Scooby Doo, bani din toate colțurile lumii, scoici din vacanțe și pietre semiprețioase vândute împreună cu o revistă.)