Copiii din bula mea

Mă agasează teribil când aud oameni trecuți de primele vârste comentând acid la adresa tinerei generații. Care, zic ei, ar fi formată din incapabili superficiali, cu deficiențe grave de caracter și formare profesională/ școlară. Doamne fere’ să apară un război că murim cu zile. Iar pensiile, cine să ni le plătească?

Cu siguranță că fiecare generație este educată nu doar de părinți, ci și de școală și influențele sociale, culturale, economice ale vremii. De aceea vor exista probabil elemente specifice, dar niciodată atât de puternice cât să bată individualul, caracterul fiecăruia.

Dar generațiile care cresc acum sunt cu mult peste cele ale noastre din niște motive evidente:

– au acces la conținuturi și tehnologii la care noi nici nu visam;

– sunt generații globale conectate nu doar cu cei aflați în aria lor geografică, ci oriunde în lume;

– își pot urmări interesele și pasiunile cu mai multă ușurință decât noi;

– cresc în vremuri în care parentingul este mai conștient și mai democratic.

Uitându-mă în jurul meu și eliminând filtrele sprecifice vârstei lor (rebeliune, agitație, nonconformism) rămân calități pe care noi nici nu le conștientizam. Copiii din ziua de azi comunică mult mai empatic, sunt mai toleranți cu grupurile vulnerabile sau cu potențial de a fi supuse discriminării, se implică activ în numeroase cauze, muncesc la vârste la care noi nu eram dispuși mental să o facem. Și, mai mult decât atât, reușesc să aibă succes fără ajutorul mentorilor, părinților, profesorilor, pentru că uneori aceștia nici nu sesizează potențialul respectivelor activități.

Trebuie să fii foarte acru sau frustrat să nu vezi asta.  În ciuda celor care își bazează reflecțiile negative pe aceiași indicatori superficiali (haine, freze, comportamente cotidiene), copiii ăștia schimbă încă de acum lumea. Așa cum am făcut-o și noi probabil, dar nu în vremuri atât de dinamice și provocatoare.

Recunosc că este posibil să vorbesc despre ceea ce este în jurul meu, iar fenomenul să nu fie tocmai unul global. Dar copiii pe care îi văd în bula mea învață, au joburi încă din liceu, creează, se implică în diverse cauze, își urmează pasiunile. Și îmi dau speranța că lumea va merge înainte, cu soluții inovative la noile ei probleme.