Constatările înțeleptei Valentina

Probabil mi se trag de la nesomn. Dar mie mi se par foarte  înțelepte. Așadar:

1. Cu cât te străduiești să acoperi mai tare un defect sau o greșeală, cu atât le descoperi mai mult. Am constatat asta încercând să-mi ascund cearcănele :)

2. Deciziile se iau singure. Opțiunile se elimină treptat fără să putem interveni prea tare.

3. Pornind de la punctul 2, rezultă că nu are sens să mă îngrijorez. Pot fi atentă, pot încerca să nu greșesc, pot învăța din greșeli. Dar degeaba îmi fac griji.

4. Nimeni nu poate percepe cât de mult mă schimb. Continuu. Pentru că fiecare hop sau fiecare experiență fericită înseamnă un nou drum pentru mine. Așa că nu am de ce să pun preț pe ce cred alții despre mine. Și despre călătoriile mele.

5. Fericirea este supraevaluată. Este punctuală, subiectivă, chiar hormonală uneori. Durează puțin, se obține greu. Confortul si echilibrul sunt ținta.  Și când le obținem, trebuie să ne lepădăm de ele ca să avem la ce tânji iar :).

6. Frumusețea este supraevaluată. Nu contează să arăți ca un supermodel, ci să te simți bine în pielea ta. Chiar și atunci când începe să se supună gravitației.

7. Viața nu e dreaptă. Cunosc părinți care joacă Ping-Pong cu ai lor copii sau care uită că îi au. Și cupluri care se zbat să procreeze. Oameni care aruncă banii pe tot soiul de chestii inutile și oameni care se zbat să supraviețuiască financiar. Oameni care își bat joc de sănătatea lor și sunt ok și oameni care au avut grijă de ei și sunt grav bolnavi. În viață nu există o relație directă cauză-efect.

8. Uneori însă există o justiție divină. Un soi de excepție care confirmă regula.

9. Fiecare dintre noi știe ce este în spatele deciziilor luate, mai bine decât oricine altcineva. Și eu sunt fiecare. Nu are sens așadar să pierd timp și energie pentru a asculta păreri nesolicitate și neautorizate. Dacă am nevoie de un sfat, îl cer. Dacă îmi place, îl urmez.

10. Soartă ține cu cei muncitori. Nu am văzut până acum un om care trudește să moară de foame și nici un leneș plin de bani.

Bonus:

11. Nu încercați să faceți calcule atunci când suferiți de lipsă cronică de somn. Nu ies!