Comentariul zilei

…vine de pe LinkedIn ca reacție la textul despre meseriașii de nota 10.

În redau integral, cu acceptul autorului său, căruia îi mulțumesc și pe această cale.

”Una dintre probleme este sistemul de invatamant din liceele profesionale. Am schimbat doua licee, unul de mecanic auto si unul de constructii. Ambele in Bucuresti, relativ aproape de centru. In cel de mecanica auto, dirigintele, care ne era si profesor de practica, ne-a spus la inceputul anului “copii, anul asta invatam sa masuram cu sublerul. Pai domnu’ profesor, cum sa dureze un an? Stati linistiti, nici aia n-o sa invatam, da daca vine o inspectie, stiti ce sa le spuneti: Astazi invatam sa masuram cu sublerul. In urmatorul liceu, de constructii, la practica din clasa a11-a, mutam mobila dintr-o sala in alta. In a12-a, am mutat-o de unde am luat-o. In schimb, pe langa materiile normale, aveam si 11 module despre constructii. Ceea ce era overkill pentru noi. Pe langa un sistem gresit gandit, ne lipseau cu desavarsire ustensilele sau aparatura. Toate aparatele erau din anii ‘60, pe post de exponat. Nu functiona nimic. Iar daca la sfarsitul liceului ma intrebai “ce stii sa faci dupa 4 ani de liceu, 3 ore de practica pe saptamana si 11 ore de teorie, tot pe saptamana?” Eu as fi raspuns ca si acum “stiu sa pilesc o bucata de fier trei ore incontinuu si stiu sa ca daca duc o sticla de whisky cui trebuie, trec lejer.”

Asta fiind in liceele tehnice din Bucuresti. Cand am vazut alte licee tehnice din tara, eu, o persoana nu prea usor de impresionat, aproape mi-au dat lacrimile. Considerand ca totul porneste de la educatie si vazand ca am devenit o tara de directori si manageri fara oameni pe care sa-i conducem, am decis ca o parte din tot ce castig, sa dau catre liceele din zonele defavorizate ale tarii. Recomand sa fie cat mai multi oameni care sa se implice in educatie, pentru ca de acolo pleaca toate problemele. De la lipsa autostrazilor pana la coruptie. :)“

Sistemul de învățământ este atât de stricat încât nu ar lua notă de trecere. Dar fiecare dintre noi poate contribui pentru a schimba ceva. Așa cum face Cristian. Care are, fără îndoială, o mentalitate de nota 10!

Pe Cristian Ene, autorul comentariului de astăzi, îl găsiți aici!