Ciudățenii

N-am avut timp anul ăsta de festivism, în plus MC este deja licean, iar cel mic absentează de la grădiniță. Poate tocmai pentru că am fost departe mental și afectiv de începerea școlii am privit altfel “ostilitățile” de ieri.

Așadar, deși școala românească este sub asediul criticilor de ani buni, aglomerația de părinți, abundența de flori și poze aruncate online te determină să crezi că ai nimerit în alt film. Înjurăm profesorii, dar îi umplem de flori, zicem vârtos și de politicieni, dar le aplaudăm frenetic discursurile sforăitoare, criticăm religia, dar plecăm pios capul în bătaia apei sfințite împrăștiată cu generozitate la festivitățile începutului de an școlar.

Și pentru că tot am ajuns aici, România ține de ani buni topul sarcinilor nedorite la adolescenți și pre-adolescenți. Este poate cea mai bună dovadă că prioritățile educației prezentului sunt altele decât cele de pe vremea lui Creangă. Dar fiecare an școlar este cu slujba religioasă la purtător, astfel încât nici corijențele să nu lovească și nici examenele să nu fie supuse ratării.

Apoi înțeleg că elevii de clasa a cincea au început anul școlar având pe bănci mult-așteptatul manual de sport și mult-lucratul compendiu, fițuica minune cu nume ce amintește de mediul universitar. O mizerie ambalată frumos, cu fundiță, atât de prezentă în politica românească. Ne minunăm, criticăm, ne revoltăm (online, că doar ce e pe Facebook contează), dar uităm că la cât de inutile sunt manualele actuale, oricum puține fiind deschise în timpul orelor de curs din gimnaziu și liceu.

După cum spuneam, școala este de porc. Dar asta nu ne oprește să dăm șpăgi pentru a prinde loc pe listele învățătoarei minune sau să ne terorizăm psihic copiii pentru a intra la acel liceu grozav, unic, special, singurul care scoate oameni mari.

Ar merge și un hashtag: #mareaipocrizie

Felicit școlile care au ieșit deja din clasica paradigmă a celor 3P: popă-polițit-politician. Pentru că atunci când vine vorba despre educație, Omul sfințește locul, nu pămătuful de busuioc.

Ce să mai adaug decât că să fie un an școlar cu succesuri. Să avem supărări până la genuchele broaștei și să-l țină soarta sănătos pe Goagăl, că fără el proiectele școlare e pustii.