Citatul zilei: tați și băieți

“Când Jackson a împlinit treisprezece ani, începuse să-și exprime părerile despre golf și despre alte chestiuni și asta dusese la certuri aprinse între el și tatăl său […]

Părinții lui Jackson se despărțiseră recent și, în acordul de separare, au stabilit ca Jackson să petreacă două sfârșituri de săptămână alternative cu tatăl său. […]

– Nu vreau să mă duc acolo. Nu pot să-mi văd prietenii și tot ce am voie e să-mi pierd timpul cu el și cu surorile mele. Și așa e un nenorocit tot timpul. Nu recunoaște niciodată că ceva e din vina lui […]. Parcă purtăm mereu aceeași conversație. El crede doar pentru că plătește totul, eu trebuie să stau cu el și să-i spun că-l iubesc. Nu merge chiar așa. […] Îmi tot spune să-i arăt respect. Dar de fapt nu-l respect. Îmi tot spune că o să se schimbe, dar durează doar o zi și apoi face din nou aceleași lucruri.

[…]

Nu era întotdeauna ușor să te înțelegi cu Jackson – la urma urmei era un adolescent furios – dar tatăl lui era incapabil să vadă un alt punct de vedere în afară de al său și asta îl făcea pe fiul său să se indepărteze de el. Prin faptul că nu asculta ce avea de spus Jackson, tatăl lui îi denigra acestuia gândurile, sentimentele și dorințele. Putea foarte bine să-i spună acestuia că nu există. Prin urmare, ca să simtă că deține controlul propriei vieți, Jackson trebuia să i se opună tatălui său, ceea ce însemna să nu se ridice la înălțimea potențialului său pe terenul de golf.”

Este un fragment din “Crescându-l pe Cain“, carte pe care o citesc de patru ani și o abandonez atunci când devine prea grea pentru mine. Este despre băieți și bărbați, iar eu trăiesc într-un mediu eminamente masculin, așa că atunci când o am în fața ochilor pendulez continuu între șoc, empatie, tristețe, înțelegere.

Aș cita toată cartea dacă aș putea, este plină de exemple și dureros de reală. Din păcate, cel mai probabil, tații nevindecați n-ar putea să o citească, așa cum nu pot nici eu. Iar cei care au învățat deja din greșelile taților lor, n-ar primi decât o tardivă și inutilă confirmare că lupta lor deloc ușoară împotriva curentului a fost justificată.