
În plin scandal legat de incendiul de la Balș, ministrul sănătății anunță amenzi pentru cei care se vaccinează “pe sub mână”.
Exact ca atunci când se ridicau mașinile prin București pentru parcare neregulamentară, deși regulamentar chiar nu aveai unde să le așezi!
Știu că sunt, din nou, pe dos cu opiniile, dar vaccinarea națională nu poate fi făcută după criterii laborioase și corecte din același motiv pentru care nu poți parca regulamentar în București: sunt prea mulți cei care au nevoie.
Rezolvarea nu este, așadar, să pedepsești pe cei care se luptă pentru sănătatea lor, ci să-ți canalizezi resursele pentru a găsi soluții care să ajute marea masă.
Copilul cel mare lucrează într-un radio. A prestat de acasă de aproape un an, dar, ce să vezi, nu te poți muta pe termen așa lung cu studioul lângă pat! Tocmai ce i s-a amânat a doua oară prima doză de vaccin.
Veți spune că este tânăr, fără comorbidități. Așa este, dar riscul ca el să contacteze boala mergând la serviciu zilnic este infinit mai mare decât al unui bunic care stă acasă. În plus, nu uitați că toți acești “neesențiali” pe care îi amânăm la vaccinare sunt cei care contribuie substanțial la bugetul de stat. Ei aduc bani în spitale și ar fi bine să-i ținem sănătoși pe metereze.
Știu că argumentele raționale n-au loc și că bunicii noștri sunt de neprețuit! Chiar sunt! Dar după un an în care economia a fost decimată, poate că ar trebui să fim mai înțelegători cu angajatorii care vor să-și vaccineze, cu orice preț, oamenii.
Iar preocuparea ministrului ar trebui să fie mai multe vaccinuri aduse în țară, nu amenzile. Altminteri ziua în care vom înceta să aplaudăm, ca focile, soluțiile negative, va fi și cea în care vom învăța, de fapt, să facem alegeri politice care să conteze.