Cinci pași rapizi și simpli să-ți îmbunătățești viața

Există acum câte o industrie în jurul fiecărei nevoi umane:

Vrei să slăbești? Avem cărți, meniuri personalizate, nutriționiști, săli de sport, terapeuți, aparate minune.

Vrei să te lași de fumat? Există alternative “sănătoase”, plasturi, pastile, medici, clinici.

Să-ți găsești jumătatea? Site-uri specializate, milioane de metode de a-ți îmbunătăți imaginea, specialiști în a agăța.

Să crești copii echilibrați? Well, păi numa’ câți părerologi se plimbă liberi pe Internet!

Cu toate acestea obezitatea explodează, dependențele sunt o realitate curentă, oamenii tot mai singuri, copiii din ce în ce mai anxioși.

Pentru că a ne externaliza nevoile este o idee neproductivă în sine. Pe de o parte ne creează ideea falsă a unei plase de siguranță. “O rezolv altă dată, atunci când am timp, la câte soluții există, e imposibil să nu-mi iasă!” Iar pe de alta, pentru că niciodată o industrie profitabilă nu trebuie să rămână fără clienți. Deci fie rezolvă parțial/ punctual o nevoie, fie inventează unele noi – a se vedea imaginile tot mai ireale de promovare a corpului uman.

Altminteri soluțiile sunt întotdeauna extrem de simple și la îndemâna oricui. Dar și de dificile pentru că de cele mai multe ori presupun efort susținut, durere, chin, jale.

Primul pas spre a ne îmbunătăți viața este ca întotdeauna să fim conștienți de riscuri/ oportunități și să încercăm să le gestionăm la timp, corespunzător. Nu trebuie să așteptăm să ne îngrășăm 100 de kg sau să vină Poliția cu copilul nostru la ușă. Semnalele de alarmă trebuie să ne sune cât mai aproape de momentul apariției problemei, nu când deja situația devine incontrolabilă.

Asta înseamnă că trebuie să fim prezenți în viața noastră, conștienți de ceea ce se întâmplă cu noi și cei din jur, activi.

Cel mai greu pas este însă a acționa. Necesită motivație, voință, putere mentală, disciplină. Dar, după cum spuneam, este mai ușor să creezi obiceiuri simple  (o farfurie mai goală, câțiva pași în plus în fiecare zi, obiective măsurabile în timp de a socializa) decât rutine complexe.

Și aproape imposibilă este consecvența. Al treilea pas este să ne păstrăm obiceiurile bune și să luptam cu cele dăunătoare în fiecare moment din zi. Pentru că aceasta este cheia succesului!

Clar vor fi zile în care nu ne iese. Evident că vom da înapoi uneori. Dar important este să revenim permanent pe drumul cel bun și să progresăm.

Nu vreau să se înțeleagă că nu avem nevoie de ajutor sau de specialiști. Dar este important să cerem sprijin la timpul potrivit și să fim noi cei care deținem controlul.

Știu, titlul este un scam. Nu sunt cinci pași, ci trei, nu sunt toți simpli și cu atât mai puțin rapizi. Dar recunoașteți că nu ați fi ajuns până aici dacă vă spuneam că în viață mai degrabă ne e greu, durează mult, dar pur și simplu trebuie să facem.