La noi în localitate este un teren de fotbal cu iarbă sintetică, administrat de Primărie, unde copilul mic mai merge uneori cu prietenii. Numai că în ultima vreme poarta a avut lanțul pus, copiii întorcându-se acasă dezamăgiți.
Normal că într-o țară în care obezitatea la copiii este tot mai prezentă, iar sportul se face pe console, speri să vezi cât mai multe spații deschise în care să se poată alerga, mișca, juca în voie. Curțile școlilor, în ciuda tuturor programelor derulate în ultima vreme, rămân închise. Parcurile au devenit neîncăpătoare. Fiecare bucățică de iarbă, naturală sau artificială, este supusă monetizării.
Dar dacă vezi situația din toate unghiurile, realizezi că lacătele au rostul lor. Pentru că a lăsa astfel de locuri accesibile tuturor, le expune vandalizării. Din câte am înțeles, la noi în comună s-au încercat multe soluții, inclusiv monitorizarea video. Copiii și adolescenții vin, distrug, pleacă. Sunt identificați și punct. Minorii nu pot fi trași la răspundere, majorii primesc amenzi pe care nu le plătesc. Apoi sunt distruse camerele de supraveghere.
Un cerc vicios al neputinței. Vrem o țară ca afară, dar ne lovim mereu de aceleași hopuri: lipsă de educație, meltenism, prostie, rea voință, neasumare, legi gândite prost. Ne trebuie lacăte.
Pe de altă parte ce să le faci unor copii bezmetici care strică? Să-i închizi? Să-i bați? Să-i dai afară din localitate?
Educația se face pe termen lung. Te apuci acum și, dacă te pricepi, culegi roadele peste o generație. Iar noi nici măcar nu avem în plan să începem! Legea e strâmbă sau nu se poate aplica.
De unde să o luăm? Alții cum au rezolvat probleme ca aceasta?
Ca in multe cazuri, problema e complexa si prezinta multe aspecte 🙂 Nu prea exista solutii aplicabile la orice, depinde mult de cum se intampla lucrurile. Cine sunt cei care vandalizeaza, la ce ore, din ce motive etc. Probabil ca un mix intre educatie – atat a copiilor cat si a parintilor, monitorizare mai buna a zonei si mai multa atentie la povestea cu amenzile ar putea functiona. Fiind un loc util pentru mai multe familii, ati putea face un fel de “watch program” al cartierului, in care sa treceti pe rand, o data la o ora, prin zona aia. Poate nu o sa ii prindeti in fapt, dar veti putea vedea cam la ce ore si ce se intampla. Camerele de supraveghere ar putea fi puse mai sus, ca sa nu le poata distruge. Mai multa lumina in zona, eventual cu senzori de miscare. Niste campanii de informare ale primariei – de exemplu “in ianuarie, terenul a fost mazgalit de 3 ori si o bucata de gard a fost rupta, asta ne costa 20k ron, sunt banii vostri de taxe care se duc pe asa ceva. I-am identificat pe Alexandru S, Paul N si Florin C, rugam parintii lor sa discute cu ei”. Stiu ca nu le poti da numele complet, dar in comunitati mai mici e suficient prenumele 🙂
Legat de minori – nu pot fi trasi la raspundere penala, insa parintii lor pot fi sanctionati contraventional.
Sunt multe lucrari scrise pe tema asta, de exemplu: https://www.urban.org/sites/default/files/publication/31256/1001192-Preventing-Vandalism.PDF
Si pentru ca tot e la moda, uite ce a scris un AI pe tema asta 🙂
https://lex.page/read/8eb0b15c-9bc7-44bf-ae63-f87c7b1d8bf9
Documentat, ca de obicei 🙂 Mulțumesc pentru comentarii!