- 07/12/2018
Am constatat că atunci când vine momentul ca cei aflați la interviurile de selecție să pună la rândul lor întrebări, se cam blochează. Ce-i drept, depinde și de calitatea discuției și abilitatea intervievatorului de a da toate detaliile necesare, totuși, oameni suntem, lucruri uităm, așa că nu strică să vă asigurați că părăsiți sala cu toate informațiile necesare pentru a lua o decizie înțeleaptă.
Nu este cazul să mitraliați interlocutorul urmărind întocmai lista propusă de mine, mai ales că recruiterii neexperimentaţi nu sunt mari amatori de chestionare, dar vă puteți inspira la nevoie. Iată deci câteva sugestii:
1. Este un post nou sau persoana care l-a ocupat a plecat? În primul caz următoarea întrebare poate fi “ce anume a dus la înființarea lui?” (creșterea volumului de muncă, reorganizarea unor departamente), în cel de-al doilea, oricât de nepoliticos ar părea, care sunt motivele pentru care vechiul angajat demisionează? Mai puteți întreba și care este durata medie a angajării pe acel post şi astfel constataţi cu surprindere că în trei luni s-au perindat pe acolo zece oameni.
2. Care sunt obiectivele postului și indicatorii de performanță?
3. Care este cea mai mare provocare care ar putea să apără în cazul respectivului job?
4. Dacă există precizări speciale, uneori intervievatorii uită de ele: de exemplu disponibilitatea pentru deplasări în țară/ străinătate sau pentru un program prelungit.
5. Care sunt etapele procesului de selecție și cât durează (estimativ)?
6. Care este poziția în organigramă a postului respectiv? Cui se subordonează, câți colegi sunt în departament?
7. Și crème de la crème (e totuşi o metaforă, întrebaţi asta doar dacă nu intenţionaţi să vă angajaţi acolo): https://valentinaneacsu.ro/cea-mai-importanta-intrebare-de-pus-la-interviuri/
Evident lista rămâne deschisă. Voi ce întrebări edificatoare ați pune la interviuri?
Îmi place mult sa te citesc! Ești minunata!
Mulțumesc mult, Alina! ❤️