Care-i treaba cu rezoluțiile?

Obiectivele setate cu ardoare la început de an sunt mai degrabă motive de glumă, decât o cale spre reușită. Zice bine un banc că ar merge o afacere numită “Resolutions”, care în primele două săptămâni din an să fie sală de sport, transformându-se apoi în bar.

De ce nu funcționează rezoluțiile?

  • Pentru că sunt nerealiste.

Cei care s-au îngrășat pe parcursul a un deceniu, vor silueta de vis în prima lună din an. Prietenii pierduți într-un cincinal trebuie recăpătați în câteva zile. Obiceiuri vechi și bine fixate în rutină au puțin timp la dispoziție să dispară. Evident că lucrurile nu se întâmplă așa, că este nevoie de multă muncă, de frustrări parcurse cu brio, de numeroși pași mărunți, de ajutor și de timp.

  • Pentru că… motivație.

Nu doar faptul că motivația se pierde pe parcurs duce la eșec, ci mai ales nivelul ei de început, atunci când este uriașă, sabotându-ne astfel teribil. În psihologie se vorbește despre un optim al motivației, adică acel nivel care ne permite să mobilizăm înțelept energia depusă și resursele pe care le alocăm îndeplinirii unui obiectiv. Când acesta este depășit, tindem să dăm prea mult și să așteptăm pe măsura investiției făcute – adică să creăm un cerc vicios al extremelor motivaționale. Sau pur și simplu suntem copleșiți și o lăsăm baltă.

  • Pentru că timpul ales este nefericit.

În general începutul de an este o perioadă post-excese financiare, petrecărețe și alimentare. Suntem așdar obosiți, cu puține resurse rămase. În plus, de cele mai multe ori, rămân reportate din anul precedent și motive festive tot soiul de activități, treburi nerezolvate, mici sau mari încurcături administrative, care necesită oricum un efort sporit pentru a fi bifate.

Putem transforma rezoluțiile în realitate?

Primul pas în a realiza ceva este a ne propune. Dar pe lângă setarea entuziastă a obiectivelor este necesar un management de proiect laborios, stabilirea unor pași mici și realizabili, a unor termene limită realiste. Iar mai presus de toate conștientizarea faptului că esențial în îndeplinirea lor este recăpătarea încrederii și motivației în cazul în care lucrurile nu merg așa cum ne imaginăm. Pentru că, de cele mai multe ori, o cam iau razna.

Să avem așadar un an nou cu multe obiective bifate!