Ca și iubirea, adevărul, valoarea, geniul se vede în timp

Vineri s-a încheiat un nou sezon al emisiunii de talente românești, dând astfel naștere la noi controverse și chestiuni de dezbătut.

Câștigătorul a fost un puști simpatic de 7 ani care a recitat genul acela de texte pseudointelectualnice, generatoare fie de ceva fiori, fie de o greață intensă, în funcție de setarea mentală/ emoțională a celor care îl ascultă.

Unii îl văd, așadar, un geniu, Eminescu în devenire, singurul președinte falnic și drept pe care îl poate avea țara noastră. Alții consideră că nu depășește nivelul copiilor talentați pe care îl vedem din abundență pe la serbările școlare.

N-am să vă spun de ce parte sunt. Eu văd în toți copiii câte ceva minunat, dar foarte greu pun eticheta de geniu, mai ales în astfel de contexte artificiale, intens regizate și manipulate emoțional.

Am însă o vârstă și încă mă ține memoria, așa că vă voi aminti despre un alt copil considerat genial, care concerta la vârsta de trei ani, pe când copilul meu mare era cam de același leat.

Este vorba despre Cleopatra Stratan, celebră pentru piesa “Ghiță“, artista precoce care la rândul ei a împărțit România în două: unii o considerau copil de excepție, ceva nemaiîntâlnit, un talent ieșit din tipare. Iar alții făceau petiții către serviciile de asistență socială să o salveze de familia ei, întrucât o considerau exploatată.

Este adevărat că puțini copii de trei ani pot susține concerte asemeni artistei despre care vorbesc. Dar venind dintr-o familie care trăia din muzică, nu poți să nu te întrebi cât este talent nemaiîntâlnit și cât e pragmatism parental asezonat cu abilitatea de a manipula situațiile în scop artistic.

Timpul a trecut și ne-a răspuns tuturor: Cleopatra Stratan este cu adevărat o domnișoară talentată și frumoasă. Dar la 20 de ani, deși a crescut, a învățat mult, și-a cizelat calitățile și stilul, nu o mai putem considera un geniu. Iar cariera ei muzicală pare oprită exact acolo unde, în mod normal trebuia să înflorească. Poate exploda oricând, are cu ce! Dar concurența este acerbă acum, iar așteptările uriașe.

Tot viitorul ne va arăta cât de special este câștigătorul de vineri seara sau câtă regie, logistică și manipulare a publicului a fost în numerele sale.

Când vine vorba despre copii, nu putem ști niciodată care le va fi direcția și traseul, oricât de previzibile ar părea la un moment dat. Și tocmai asta este frumusețea!

Iată că asemeni iubirii, adevărului, valorii și geniul are nevoie de testul timpului.