Avem nevoie de optimism

Festivalul Untold și-a anunțat zilele trecute datele pentru 2021. A fost urmat de un alt celebru festival, Cerbul de Aur, nu râdeți, a rămas cel mai longeviv de la noi și a adus ceva artiști mari, fie ei și aflați în etape mai puțin prolifice ale carierei.

O serie de mari vedete internaționale au publicat deja calendarul turneelor de anul viitor.

După multiple amânări și împiedicături, Hollywood începe să își lanseze timid producțiile și să-și anunțe noile proiecte.

Marile branduri comunică în mod constant noi trenduri sau produse, deşi nevoia noastră de a le achiziţiona în vremuri în care masca şi lipsa de socializare ascund indicatorii de statut, nu pare a creşte.

Într-o perioadă pe care indiferent cum o petrecem, tot în pijamale o simțim, în care planurile ni s-au prăbușit pe rând, pe care nu am avut cu ce o compara, deci ne-a umplut de temeri şi confuzie, orice idee, perspectivă nouă, licărire de speranță sunt mai mult decât salvatoare. Iar cei mari ştiu asta.

Aşteptăm aşadar cu sufletul la gură vaccinurile care să ne imunizeze. Spray-uri nazale care să ne apere de boală. Măştile inteligente care să ne spună încărcătura virală din zona în care ne aflăm. Aşteptăm medicamente mai eficace, studii mai exacte, scheme de tratatament mai potente. Aşteptăm începutul sfârşitului unei perioade care ne-a îmbolnăvit, îngrozit, obosit, întristat, stors de puteri.

Poate cea mai bună lecţie a lui 2020 este exact asta: faptul că am învăţat să trăim în disconfort. Am realizat că oricât de prudenţi am fi în deciziile noastre, ne pot lovi ale altora. Sau că noi contexte sociale, economice, iată, chiar şi sanitare ne pot aduce în zone de acţiune la care nici nu ne-am fi gândit. Că oricât de greu ni se pare, întotdeauna se poate mult mai greu de atât. Şi că până la urmă reuşim, ne adaptăm, trăim.

Trebuie, aşadar, să privim în faţă cu speranţă şi încredere.

Vom merge din nou la film şi vom mânca popcorn. Vom vedea live mari concerte, unde ne vom cânta la un ison cu zeci de mii de alţii ca noi muzica preferată. Vor fi iar cine romantice sau mese de afaceri. Ne vom întâlni din nou cu familia extinsă în zile de sărbătoare, ne vom strânge puternic în braţe, vom râde şi ne vom certa din cauza politicii. Vom găsi iar bucuria de a proba o haină în magazin sau de a mânca o cireaşă direct de pe tarabă. Vom vizita locuri îndepărtate şi nu tocmai conforme din punct de vedere epidemiologic. Vom merge la meciuri pe stadioane uriaşe unde ne vom bucura nu doar de goluri, ci şi de revederea cu firul ierbii. Vom face planuri, vom visa, ne va fi gândul la multe altele decât la un virus ucigaş.

Este important aşadar să ne păstrăm optimismul. Până la urmă, tot va fi şi bine.