
- 15/04/2025
În ciuda faptului că s-a dovedit științific că vaccinarea nu provoacă tulburări din spectrul autist, în continuare acest mit păgubos persistă, ba chiar se extinde în rândul anumitor părinți.
Este îngrijorător acest trend de a crede mai degrabă gura lumii, decât vocea profesională a unor specialiști. Pentru că există o tulburare de dezvoltare foarte asemănătoare autismului provocată de expunerea precoce și nelimitată la ecrane, despre care se trag tot mai multe semnale de alarmă și nimeni nu pare a se îngrijora. De ce? Pentru că spre deosebire de vaccinuri, care intră la categoria medicamente, telefoanele și tabletele par a fi niște inofensive bunuri de larg consum. Cine să se uite în gura medicilor pentru ele?
Am întâlnit un astfel de caz în urmă cu mai mulți ani, în parc. Un copil de trei ani non-verbal, jucându-se mereu singur, în ciuda faptului că era la un loc de joacă mereu aglomerat, cu mișcări repetitive, care interacționa puțin cu bunica lui, lansându-se apoi în tantrumuri de toată frumusețea.
Ulterior femeia mi-a explicat că este un copil cu tulburări cauzate de expunerea excesivă la ecrane, eu l-am cunoscut în primele săptămâni în terapie, când i s-a limitat timpul pe telefon și avea un program în curs de organizare, deci frustrant.
Astfel de cazuri sunt acum o obișnuință în cabinetele de terapie. Cei afectați prezintă cel mai adesea întârzieri/ regres în limbaj, interacțiune socială și atenție, pentru că timpul petrecut cu ecranele înlocuiește stimularea socială normală de la vârste fragede. Din fericire, sunt relativ ușor de recuperat cu ajutorul intervențiilor terapeutice ferme și la timpul oportun.
Există așadar studii și recomandări medicale clare: ecranele sunt interzise total până la vârsta de doi ani, iar până la 5 ani timpul trebuie limitat la maxim o oră. Avem și câteva nume date acestei probleme, printre care: “autism indus de ecran” sau “sindrom de deprivare socio-afectivă digitală”
Ecranele alienează, este dovedit deja. Nu doar copiii, ci și adulții, presupun că observați și voi, cu ochiul liber, că cei dependenți de aplicațiile de pe telefon par a se tâmpi în timp. Și ajung să dea mai multă dreptate unor poze sau filmulețe random, decât unor medici, profesori sau alți specialiști în diverse arii profesionale.
Dar dacă cei mari au dreptul legal de a face absolut ce vor cu neuronii lor, față de cei mici avem obligația supremă de a-i apăra de ceea ce le face rău.
Dacă observați, așadar, întârzieri cognitive, de limbaj, de comportament la copii, vizitați un psiholog sau un logoped. Cu cât mai repede, cu atât mai bine! Vaccinul nu provoacă autism, ecranele da. Nu din acel spectru, dar la fel de îngrijorător.