Ştim deja că boala secolului este stresul, incapacitatea de a ne adapta, de a reacţiona echilibrat la provocările zilnice. Există numeroase reţete menite să ne ajute la scăderea tensiunii şi a reacţiilor alarmiste, dar cred că fiecare dintre noi trebuie să-şi gasească propria cale de a se relaxa.
Iată ritualul meu antistres:
1.În perioadele dificile, dedic mai mult timp felului în care arăt. Este un soi de a avea grijă de mine care mă păcăleşte că îmi va fi bine. Nu doar că mă dichisesc mai mult, dar îmi şi aleg hainele mai temeinic, încerc să le potrivesc mai bine şi chiar fac alegeri vestimentare care mă scot din zona de confort.
2.Merg mult pe jos. Mersul mă ajută mult să-mi pun gândurile în ordine, să mă relaxez. Presupun că orice formă de activitate fizică ajută, pe unii mersul la sala de forţă, pe alţii alergatul, la mine e pas cu pas, afară, între oameni, maşini, clădiri şi pomi, cu zgomotul străzii sau al naturii.
3.Sparg seminţe. Nu în public, că nu se face, dar garantez că pe măsură ce limba devine mai dureroasă, sufletul se eliberează 🙂 O altă variantă alimentară antistres este ciocolata neagră.
4.Citesc ceva uşor: o carte, un articol, o revistă lucioasă. Astfel reuşesc să distrag atenţia de la ceea ce mă stresează şi să mă calmez..
5.Când chiar nu găsesc ieşirea, sun o prietenă. A vorbi despre ceea ce mă apasă şi a fi ascultată, este întotdeauna o rezolvare.
Există alte două metode, la fel de eficiente, dar mai dificil de implementat din cauza contextului actual: tricotatul/ croşetatul şi coloratul. La partea cu împletitul am renunţat din cauza potenţialului periculos al instrumentelor (abia am mai găsit loc în casă acelor de cusut, în număr de două, andrelele şi crosetele ar complica mult logistica armelor albe), iar coloratul îşi pierde calitatea antistres când te cerţi cu piticul din dotare pe creioane. Dar îmi amintesc cu drag de temele la Religie din clasele 1-4 ale Marelui Copil pe care le realizam integral, dar doar pentru că a desena sau colora icoane mă relaxa teribil după teroarea temelor de la Matematică.
În ceea ce priveşte shopping-ul, despre care se crede că are un puternic efect antistres, am învăţat să zic pas. Pentru a face alegeri corecte, este nevoie de o anumită relaxare şi luciditate, ceea ce nu abundă în situaţiile tensionate. Astfel că a face cumpărături la supărare nu aduce decât gauri în buget, adică un alt potenţial stres.
M-aş bucura să aflu şi alte metode eficiente şi patentate, aşa că dacă aveţi nu ezitaţi să le împărtăşiţi.
Urmeaza partea de interioare la Catedrala Neamului – putem sa consideram.
Mai am multe creioane de tocit până trec la pensulă 🙂