Alții și noi

Articolele ce urmează reprezintă un soi de selecție comparativă a ceea ce a apărut zilele acestea prin feed-urile mele:

Smithsonianmag.com, revista online a muzeului american cu același nume, anunță că show-ul televizat Sesame Street va introduce un nou personaj, o fetiță cu autism pe nume Julia. Găsiți detaliile aici.

Am ales special știrea dată de un muzeu și nu de un ziar, la noi astfel de instituții nu au nici rampe de acces pentru cei cu dizabilități locomotorii, ce să mai povestesc despre preocuparea pentru tulburările din spectrul autist.

Există acolo deja generații întregi de copii care au învățat culorile, anotimpurile sau numerele urmărindu-i pe Elmo, Ernie, Bert și compania, vin acum cele care vor învăța despre toleranță, diferențe, acceptare.

Țările cu apă caldă, nu călâie ca noi, știu că televiziunea rămâne un canal cu un potențial educativ sau distructiv uriaș. Nu sunt nici ele scutite de manipulare, spectacole grotești sau personaje dubioase, dar măcar încearcă să contracareze cumva tendința naturală de imbecilizare.

Între timp în Republica Mirobolantă Țara Mea, aflu că cea mai mare audiență TV pe un anumit interval orar de sâmbătă a avut-o o… înmormântare. Cu de toate: năsălie, bocete, prim-plan grotesc. Mă întreb câți copii sau nepoți au urmărit în familie treaba asta. Și mă apucă disperarea.

Se discuta despre legi, CNA, pedepse dure. Bălării! Mulți oameni au ales (voluntar și conștient) să privească un spectacol tragic: înmormântarea unei persoane de oarece notorietate. Poate că ăsta ar trebui să fie viitorul televiziunii în România. O cumetrie, un parastas, niște publicitate la medicamente și teleshoping pentru diverse instrumente utile unor astfel de evenimente. O țară care va vinde doar hapuri, colivă, mărturii și lumânări.

Dar să revenim la viață: australienii intenționează să extindă la nivel național o lege a vaccinării care funcționează acum în câteva state. Legea in cauză interzice accesul copiilor nevaccinați în creșe și grădinițe, iar aplicarea ei de până acum a ridicat binișor rata copiilor imunizați astfel.

Între timp, pe plaiurile mioritice avem un manager de spital care crede că vaccinurile sunt făcute din fetuși avortați. Eu am citit aici, luați cu lămâie că e mai nasol ca treaba cu mortul televizat la groapă.

Mă scuzați că vă scot din senin, dar cam ăștia suntem, oameni buni. Și înainte de a da vina pe sistem, școală, multinaționale, globalizare sau miliardari exotici poate că ar ajuta să ne dăm singuri câte o zmetie după ceafă și să conștientizăm că suntem pur și simplu proști. Pentru că acesta este primul pas spre înțelepciune.

Sursă foto:

http://www.npr.org/2017/03/20/520577117/julia-a-muppet-with-autism-joins-the-cast-of-sesame-street