Agilitate sau fragilitate?

Nu pot să nu scriu despre ce se întâmplă în piața muncii zilele acestea. Este evident există firme care au fost luate pe nepregătite de situația existentă. Cărora le-au picat proiecte, li s-a sugrumat cash-flow-ul, le-au dispărut clienți sau, poate, linii de business întregi. Și firme care, deși sunt pregătite, știu că nu pot susține pe o durată nedeterminată din fonduri proprii o armată de angajați înrolați în a aștepta vremuri mai bune.

Primul meu sfat, pentru toți cei aflați într-o incipientă criză este să stea calmi, să încerce să analizeze la rece (aici consultanții ăia de-i huliți chiar pot ajuta, nefiind implicați emoțional în business-ul vostru) și, mai ales, să comunice. Cu angajații, cu clienții cheie, membrii board-ului între ei, cu piața. Uitați-vă la cei mari cum fac și încercați să scalați anumite reacții și comunicări.

Al doilea sfat este să găsiți banii. Să calculați scenarii de dificultate diferită, să vedeți cât și cum ajung, de unde vin acum, de unde ar mai putea sosi (crizele aduc cu ele și oportunități, nu-i mit). Să găsiți găurile negre (investiții nerentabile, angajați neperformanți, furnizori păguboși) și să le închideți imediat.

Al treilea sfat este să ascultați de consultanți și când nu sunteți în criză. Eu mi-am făcut treaba și am tot melițat despre importanța Regulamentului Intern făcut ca la carte, care să includă procedurile de work from home și evaluare a angajaților. E greu acum să-i mai strângi și, mai ales, să-i determini să semneze ceva. Multe dintre concedierile care se fac acum se vor lovi de nulitate mai târziu.

Al patrulea sfat este să gândiți în termeni de colaborare și nu conflict. Suntem cu toții acum pe modulul anxietate, asta înseamnând adesea și agresivitate. De regulă stările acestea de război se perpetuează într-o inerție greu de învins și, așa cum spun mereu, e imposibil să construiești ceva cu armele pe masă.

Apoi nu luați în seamă teoriile conspiraționiste. “Virusul ăsta nu există”, “suntem manipulați să ne comportăm așa, starea de urgență e o tâmpenie”. Din punct de vedere business nu-i chiar inteligent să le promovați, vă poate costa enorm din punct de vedere imagine. Și nici să le ignorați. Consumatorul oricum se va purta confirm opiniilor majoritare, nu credințelor voastre.

Și, nu în ultimul rând, nu vă erijați în eroi. În genul acesta de criză, singurii pe care îi găsim sunt prin spitale și alte instituții care ne asigură supraviețuirea. Dacă nu vă numărați printre ei, stați acasă și faceți ce și cât puteți pentru protecția voastră și a celorlalți.

Asta a fost pentru companii. Pentru marea masă de angajați, sfaturile se păstrează. Aveți grijă la sănătate. Fizică și mentală. Țineți de bani. Nu schimbați jobul, perioada de probă vă poate vulnerabiliza. Nu fiți conflictuali, pentru că nu orice decizie de zilele acestea a angajatorului este neapărat un abuz. Nu faceți fapte de eroism dacă nu aveți meseria potrivită. Rămâneți activi.