Adaptabilitatea – întotdeauna la modă

Suntem într-o situație de urgență de nici o lună și deja au apărut vracii de lux. “Salvează-ți cariera!”, “salvați-le afacerile!”, “mindfulness-ul și Covid-ul”, online-ul e plin de îndemnuri sau strigăte de ajutor.

Numai că prezenta criză nu a început ca fiind una economică, ci medicală. Nu a venit pe fondul unei situații financiare globale precare, ci în vremuri bune, în care se producea, se consuma, se angaja. Nu e un război, care a măcinat ani de zile lumea, ci o pandemie care a început odată cu 2020.

Viitorul este incert. Dar să plângi după câteva zile de boală a unora că trebuie să-ți închizi obloanele, înseamnă că nici trecutul nu ți-a fost foarte înțelept.

Multe dintre afacerile care mor acum au trăit oricum de azi pe mâine. Mulți dintre cei care își simt cariera în pericol, o aveau deja periclitată. Cuplurile care simt că nu mai suportă să împartă cei 60 m pătrați de izolare? Aveau deja probleme, dar au reușit să le ignore cu succes când stăteau împreună doar 30 de minute seara. Cei care au dificultăți în a fi rezilienți? Păi dacă te apuca criza de panică/ ipohondrie de la un cârcel, este firesc să simți că te sufoci când auzi de pandemie.

Știu că sună dur. Știu că e greu de acceptat. Știu că cea mai bună rezolvare pare a fi să înjuri spre cel/ cea care îți spune verde în față că nu ești ok.

Dar singura cale spre ieșirea din belele este să stai drept și să analizezi mai drept. Să vezi unde a râcâit prezenta criza, care a fost, de fapt, călcâiul ahilian și cum te poate prinde următoarea un pic mai stabil, mai puternic, mai puțin expus.

Lăsați scuzele și paravanele! Da, multe afaceri au fost închise forțat. Unele dintre ele vor supraviețui. De ce? Pentru că știu cum să o facă. Mulți angajați vor fi trimiși acasă. Unii se vor replia, vor găsi alte oportunități. De ce? Pentru că sunt buni și pot. Multe cupluri vor ieși din criză mai puternice? De ce? Pentru că așa își propun. Mulți oameni vor învăța lecții importante acum. De ce? Pentru că sunt înțelepți și adaptabili.

Unii vor fi câștigători, pentru că gândesc în termeni sustenabili (clădesc durabil) sau de oportunitate (a dispărut cea prezentă, vine o alta). Alții vor pierde.

Am văzut multe sensibilități zilele acestea. Sunt firești, situațiile grele ne vulnerabilizează. Dar dacă nu reușim să fim puternici, ne vor omorî. Exact ca virusul ăsta ticălos.

Lăsați apoi vracii și predicatorii sfârșitului!  Lăsați statisticile negative, nu vom ști niciodată de care parte a lor vom nimeri! Deschideți selectiv ochii și urechile, dar total mintea. Cereți ajutor punctual, specializat, atunci când este cazul. Dar, mai ales, găsiți în voi resursele de a reuși. Pentru că oricât ne place să credem că este întotdeauna responsabilitatea altuia, guvern, medic, șef, partener se dovedește acum, mai mult ca oricând, că așa cum ne așternem, exact așa dormim. Sau, după caz, ne trezim.