
- 08/05/2023
Una dintre legile relaționării umane, pe care nimeni nu pare a o băga în seamă, este aceea că oricărei acțiuni îi corespunde o reacție. Fiecare vorbă cere un răspuns, fiecare gest oferit – un comportament primit.
Omul este un animal social, are nevoie de grup pentru a supraviețui, a învăța, a deveni. Apartenența la o rețea socială presupune interacțiuni, modele, feedback, ciocniri de interese și de orgolii.
Iar când vine vorba despre interese și orgolii, acțiunile și reacțiunile tind să se asemene cu cele chimice din laborator, cu potențial exploziv, scăpate de sub control.
Oameni altminteri frecventabili, cu familie, prieteni și viață confortabilă, se transformă în dobitoci intolerabili atunci când simt că le ia cineva norocul de pe tavă. Femei frumoase, cu scaun la cap, devin scorpii incredibile atunci când li se pare că le este amenințat tribul.
Îi privești și ți-e greu să crezi că cineva poate avea așa o mică înțelegere a realității. Apoi te prinzi că e doar o orbire temporară provocată de invidie, gelozie, neputință.
Dar nu doar nefericiții sunt răi și te provoacă să fii la fel. Ci și cei care nu au fost învățați să se conecteze cu cei din jur. Aceia care în copilărie au primit atenție doar când greșeau, încălcau regulile, erau agresivi, ajung să creadă că singura cale de a relaționa cu o altă persoană este să o râcâie măcar puțin.
Oricum, a devenit o mândrie în zilele noastre să acționezi în așa fel încât să provoci disconfort celor din jur. Blândețea este o raritate, bunul simț desuet.
Nu vă așteptați, așadar, ca numărul dobitocilor și scorpiilor să scadă. Doar cel al interacțiunilor cu astfel de specimene poate fi controlat.
Dar putem încerca să nu le îngroșăm rândurile.
Și pentru asta, trebuie să ne reamintim că oamenii care dețin în portofoliul de abilități inteligența socială, adică cei care își calibrează reacțiunile, au mari șanse să reușească în viață. Este mult mai probabil să obții un succes durabil învățând să gestionezi interacțiunile dificile cu cei din jur, decât reacționând abrupt.
Înțelegeți așadar că fenomenul “hate” izvorăște din insecuritate și prostie, deci alegeți să ignorați comentariile chibiților idioți. Identificați tentativele de conectare disfuncționale ale celor care dau cu parul și se așteaptă să vă simțiți mângâiați. Fiți calmi atunci când sunteți împinși să explodați. Luați-vă avânt după fiecare șut primit în dos.
Nu lăsați acțiunile unora să definească reacțiunile voastre. Și între timp, nu uitați să învățați înjurături noi, puternice, creative.
Eu așa fac! 😀