A devenit eroic să-ți faci treaba

Tare ne mai plac cuvintele mari! Și apoi tare ne mai doare când cădem de la înălțimea lor.

Astăzi avem un exemplu foarte la modă, eroii. În povești sunt aproape niște zei. În istorie, oameni care și-au pus viața în pericol pentru o cauză.

În zilele noastre toată suflarea medicală este deja sanctificată pe panouri publicitare și considerată breaslă – erou.

Sunt convinsă că unii, mulți probabil, chiar merită acest nume. Dar tot eroi sunt și cei care așteaptă câte trei zile să vină rezultatele testelor de Coronavirus nou, deși pacientul suferă de boli care necesită intervenție imediată? Tot eroi sunt și cei care au respectat ordine ale altor eroi-șefi și au venit bolnavi la muncă pornind adevărate focare de infecție? Și tot eroi sunt și cei care și-au dat rapid demisia din spitale cu potențial infecțios, fugind în zone sigure pentru ei?

Dar stați, asta nu e tot. Mai nou se glorifică și părinții. Acei Persei care muncesc izolați acasă cu doi-trei copii în cârcă și casa vraiște!

Pe bune? Sunt eroină? No way! Eroină a fost poate mama, care avea o mașină de spălat de mai mult o încurca. Nici robot de bucătărie nu deținea, bătea albușurile cu telul când ne făcea prăjituri, câte jumătate de ceas. Generațiile care și-au crescut copiii cu prea puțin din ce avem acum. Dar da, învățau să discearnă și nu lăsau totul baltă doar pentru că li se plictisește copilul și nevoile lui emoționale nu sunt îndeplinite. Nu analizau cauzele psihologice ale conflictelor dintre frați și nici nu plângeau de mila celui mai mare care și-a pierdut din iubirea mamei. N-aveți idee cât timp și câtă energie mănâncă acest fals suport psihologic oferit copiilor noștri în situații firești de viață, care a devenit o obsesie a specialiștilor în educație de pe Facebook. Și, mai ales, cât e de inutil.

În ciuda nebuniei, avem prea puțini eroi zilele astea. Poate că asta este și problema. Mulți își fac doar treaba, realizând că nu este întotdeauna ușor. Și mai mulți n-o fac nici pe asta, dând doar din gură, analizând, profețind. Iar de aici până la fapte de vitejie, e un drum tare lung.