4 pași spre reușită

Există o întreagă literatură pe tema interviurilor de selecție. Cum să te îmbraci, ce să zici, ce să nu faci, toate sunt analizate în mod temeinic și servite ca rețete sigure pentru a reuși.

Dar lucrurile sunt ceva mai adânci decât par pe marele Internet. Mult mai simple, dar și mai greu de accesat.

Pentru a reuși la un interviu, într-o relație, în carieră sau pur și simplu în viață, ai, așadar, nevoie de 4 elemente esențiale:

1. Să fii foarte sincer(ă) cu tine. În orice moment să știi exact ce vrei, ce poți, ce cunoști, ce slăbiciuni ai. Asta nu înseamnă că trebuie să le și declari public, mai ales la interviurile de angajare, dar onestitatea față de propria persoană, dialogurile interioare cinstite sunt cea mai dreaptă cale spre reușită.

2. Să îți asumi responsabilitatea pentru tot ceea ce ți se întâmplă. Nu e de vină mama, tata, șeful, colegii, situația economică, ghinionul, vremea de afară sau tipa de la HR. Indiferent ce ți se pune pe masă, ai dreptul, capacitatea și obligația de a servi ce și cum consideri. Viața nu e dreaptă, nici previzibilă, dar stă în puterea ta să-ți faci Rai sau Iad din ceea ce primești. De aceea deseori veți auzi întrebări legate de motivele pentru care vă căutați un job, pentru că răspunsurile exprimă clar cât și cum își asumă fiecare.

3. Curiozitatea este precursoarea inteligenței și a reușitei. A-i analiza pe alții, a vedea cum acționează în situații similare, a căuta alte opțiuni existente este calea sigură spre a reuși în tot ceea ce faci. De aceea la interviurile de selecție veți auzi întrebări precum: “Ce știi despre firma noastră? Ce vrei să afli despre job/ colegi/ viitorul aici?”

4. Iar perseverența este singura constantă a reușitei. Rareori îți iese din prima ceea ce îți propui, iar uneori ai nevoie de un număr al încercărilor intolerabil de mare. De pași înapoi, de reconfigurări, de multă muncă și multe refuzuri înghițite elegant. Începuturile sunt cele mai grele și adesea reușita stă exact dincolo de linia din care nu mai poți duce. De aceea procesele de recrutare și selecție sunt deseori frustrante, anevoioase, enervante.

O sfântă pătrime, așadar: sinceritate, responsabilitate, curiozitate și perseverență.